SJUKDOMAR mm

Djuren blir sjuka liksom människor och då behöver de mer omsorg än vanligt. Mastit, stora skador, framfall etc. behandlas alltid av veterinär och djuren får hjälp samma dag av veterinär från Ölandsveterinärstation, som kommer ut till gården.
Vi för journal över djurens sjukdomar, liksom mediciner.
Behandlade kor mjölkas alltid sist och mjölken separeras från konsumtions-mjölken, då det är karens både på mjölk och kött.

Mastit - juverinflamation

Bakterien Streptococcus uberis är en av de vanligaste orsakerna till juverinflammation hos kor över hela världen. Kons mjölk innehåller slamsor och ystar nästan i spenen, så att den har svårt att komma ut.
Kan smitta från omgivningen eller från ko till ko.
För att förebygga smitta är torra, rena liggplatser, dagligt ströbyte, bra ventilation, klippta kor viktiga, liksom bra rutiner för mjölkning och sinläggning.

Kalvningsförlamning

Drabbar 2:a kalvare och äldre kor. De får kalkbrist i samband med kalvning och benen bär inte så de blir liggande. De behöver kalk via droppslang, samt att veterinären kontrollerar hjärtfrekvensen undertiden. Kan behövas behandlas igen, men är oftast på benen mycket snabbt.









Ink

På kor oftast gråaktiga vårtor. Kan var små eller stora och sitta i princip över hela kroppen.  Vårtorna är godartade hudtumörer och brukar inte förorsaka problem för  djuret, men de ser inte trevliga ut.

 

Salmonellaprogrammet

Frivilligt förebyggande hygienprogram salmonella hos nöt.
Syftet med programmet är att med hygien- och smittskyddsåtgärder
minska risken för utbrott av salmonella i den enskilda besättningen.

Krav för anslutning är t ex

  • Årlig rengöring och desinfektion av stallet
  • God foderhantering
  • Skadedjursbekämpning
  • Hygienregler (skyddskläder) för personal och besökare
  • Säker kadaverhantering
  • Krav på begränsat djurinköp

En gång per år kontrolleras att vi uppfyller kravet
av veterinär.